Met nieuws over calls, onderzoeksresultaten, beleid
NWO nieuwsbrief
18 nov 2021
EN  |  NL

Bekijk het voor u geselecteerde NWO-nieuws. In uw profiel kunt u de criteria verfijnen.

 
De NWO Science Awards Week komt er weer aan!
 
Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen reikt elk jaar vijf bijzondere wetenschappelijke prijzen uit op het gebied van maatschappelijke impact, team science, diversiteit en communicatie. Van 29 november tot en met 3 december maken we elke dag winnaars bekend via onze kanalen.
Lees verder >
 
 
Vijf Open Mind-beurzen voor verrassend onderzoek met impact
De vijf wetenschappers met verrassende ideeën ontvangen ieder 50.000 euro om in een jaar tijd hun plan verder uit te werken. Zij gaan werken aan onder meer een coating voor virussen, meststof van bioafval en 3D micro-omgeving voor het testen van sekseverschillen.
Lees verder >
 
 
 
Onderzoekers bespreken dilemma's bij de regionale energietransitie
 
Wat betekent participatie echt? Welke politiek-bestuurlijke obstakels zijn er? Hoe neem je emoties en waarden mee? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens twee sessies die onderzoekers van het NWO-programma MARET organiseerden op het nationale RES-congres op 3 november.
Lees verder >
 
 
Structurele investeringen in onderzoek en wetenschap betalen zich ruim terug
Structurele investeringen in onderzoek en wetenschap, zoals gedaan in het voorstel van de Kenniscoalitie, betalen zich ruim terug. Dit blijkt uit een onafhankelijke analyse van RaboResearch die de plannen van de Kenniscoalitie op eigen initiatief heeft doorgerekend.
> Lees meer
> Onderzoeker wordt ondernemer via Faculty of Impact
 
19
NOV
  NWO Talent Day: Een gezicht bij het talent
 
 
24
NOV
  FUSION: Future Security Impact, Organized Now
Aanmelding verplicht
 
24
NOV
  Matchmakingbijeenkomst Zero-emissie binnenvaart (NWA) / Emissieloze en circulaire scheepvaart (KIC)
Registeren kan nu
 
 
23-25
NOV
  Breaking Barriers – eindconferentie van Urbanising Deltas of the World (UDW)
 
26
NOV
  Matchmaking Urbiquay
 
 
26
NOV
  Symposium NWA-route Kunst over kansrijkheid onderzoeksaanvragen
 
Naar alle bijeenkomsten >>
Eindpublicatie onderzoeksprogramma Urbanising Deltas of the World
 
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en NWO sluiten het onderzoeksprogramma ‘Urbanising Deltas of the World’ (UDW) af met een online eindconferentie en een magazine: Breaking Barriers. De eindpublicatie presenteert hoogtepunten uit het onderzoek zoals interviews en verhaallijnen.
Lees verder >
 
 
TROPOMI meet 50.000 ton weggelekt methaan
 
Het Nederlandse ruimte-instrument TROPOMI bracht de klimaatschade in kaart van een explosie in een gasput in Louisiana. Het SRON-onderzoeksteam gebruikte samen met het Amerikaanse EDF een nieuwe methodiek door met twee satellieten op verschillende manieren metingen te verrichten.
Lees verder >
 
 
Aansluiten bij onderzoek emissieloze vaart mogelijk
 
Zijn transitie, governance, ethiek, recht en techniek uw expertise? Sluit u op 24 november aan bij initiatieven gericht op de call Zero-emissie binnenvaart of bij pitchende onderzoekers voor de call Emissieloze en circulaire scheepvaart. Ook gezamenlijk innoveren? De aanmelding is open!
Lees verder >
 
 
Financiering voor zes projecten Open Technologieprogramma
 
De onderzoekers en betrokken partners gaan werken aan o.a. de monitoring van spierziekten, een nieuw soort wifi en moleculaire motoren. Het open Technologieprogramma richt zich op toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek uit alle vakgebieden.
Lees verder >
 
 
Jeroen Geurts nieuwe Rector Magnificus VU Amsterdam
 
Prof. dr. Jeroen Geurts wordt per 15 januari 2022 benoemd tot Rector Magnificus van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Jeroen Geurts is sinds januari 2017 lid van de raad van bestuur van NWO en voorzitter van ZonMw.
Lees verder >
 
 
Mijlpaal voor project groene kerosine: eerste CO2-plasma in KEROGREEN-module
 
KEROGREEN is een Europees project voor de productie van groene kerosine. Het doel is om in Duitsland een fabriek ter grootte van een container te bouwen voor de productie van de brandstof. DIFFER ontwikkelde de plasmareactor voor dit project: deze is nu operationeel.
Lees verder (alleen Engels) >
 
 
Vooraankondiging: nieuwe ronde Onderzoek op Routes door Consortia
 
NWO verwacht in de tweede helft van november de nieuwe ronde voor Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) open te stellen. Deze call biedt kansen voor onderzoekers en maatschappelijke partners om in langlopende onderzoeksprojecten samen te werken aan de maatschappij van morgen.
Lees verder >
 
 
Kunst met zwaartekrachtgolven
 
Rubicon-onderzoeker Valeriya Korol zette over haar onderzoek naar zwaartekrachtgolven een kunstproject op. Dat werd de performance ‘Einstein’s Sonata’ tijdens het Festival della Scienza in Genua. Ze laat zien dat kennisbenutting van onderzoek vele kanten kan opgaan.
Lees verder >
 
 
Onderzoeker wordt ondernemer via Faculty of Impact
 
Wetenschappers met een innovatief idee kunnen zich aanmelden voor een tweejarig opleidingstraject om onderzoek met ondernemerschap te combineren. Het onderzoek moet de potentie hebben voor maatschappelijke impact, specifiek rondom de energietransitie en duurzaamheid.
Lees verder >
 
 
Gezocht: leden programmacommissie Caribisch onderzoek
 
NWO is op zoek naar twee nieuwe leden voor de Programmacommissie Caribisch Onderzoek. Het programma Caribisch Onderzoek verbindt maatschappij en wetenschap door onderzoek te stimuleren dat relevant is voor mensen en problemen in de Caribische regio. Reageren kan tot 15 december 2021.
Lees verder >
 
 
Luuk Klomp nieuwe directeur NWO-domein TTW
 
Dr. Luuk Klomp is per 15 januari 2022 aangesteld als directeur van het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. ‘Maatschappelijke bijdragen van grensverleggend toegepast en technisch wetenschappelijk onderzoek verder vergroten. Wie wil dat nou niet?'
Lees verder >
 
 
AIM: de toegevoegde waarde van wiskunde in kunstmatige intelligentie
 
Kunstmatige intelligentie (AI) is hot. Het wordt gezien als de belangrijkste technologie voor de komende decennia. De cruciale bijdrage van wiskundigen en theoretische informatici wordt echter onvoldoende gezien. Het initiatief Artificial Intelligence in Mathematics zoekt de aansluiting.
Lees verder >
 
 
Demonstrator-call 2022 open voor aanvragen
 
Maak een functionele basisversie van eigen ontwikkelde technologie via het Demonstrator-programma. Een derde partij neemt de commercialisatie op zich. Er kan maximaal 160.000 euro per project worden aangevraagd. Deadline voor indienen: 8 maart 2022.
Lees verder >
 
 
Voortgang maatregelen om druk op het wetenschapssysteem te verlagen
 
NWO en de Nederlandse universiteiten hebben minister van Engelshoven (OCW) geïnformeerd over de voortgang van het integraal plan systeemdruk. In januari 2020 presenteerden NWO en VSNU een pakket aan maatregelen om de toenemende aanvraagdruk en werkdruk onder wetenschappelijk personeel te verlagen.
Lees verder >
 
 
Internationaal zwaartekrachtsgolvenlab opent in Maastricht
 
ETpathfinder is geopend. Dit natuurkundelaboratorium wordt een proeftuin voor de ontwikkeling van technologie voor toekomstige zwaartekrachtsgolfdetectoren. ETpathfinder wordt momenteel gebouwd bij de Universiteit Maastricht, samen met Nikhef kartrekker van het project.
Lees verder >
 
 
NWO honoreert tien aanvragen voor Rekentijd op de Nationale Computersystemen
 
De geavanceerde nationale computersystemen worden gebruikt voor technisch-wetenschappelijk onderzoek waarbij grote rekenproblemen moeten worden opgelost en waarbij de computationele faciliteiten van de individuele instellingen ontoereikend zijn.
Lees verder >
 
 
Caribisch onderzoek komt op stoom
 
In 2014 lanceerde NWO de eerste call die zich op het Caribisch Nederland richtte. Glenn Thodé, in die tijd rector van de universiteit van Aruba: 'Het kennislandschap ziet er anders uit, het werkt anders en vraagt dus om een andere uitvoering’. Lees meer in NWO-magazine Onderzoek.
Lees verder >
 
 
Save the date: TEKNOWLOGY 2021 op 31 mei 2022
 
Helaas kon TEKNOWLOGY afgelopen dinsdag niet doorgaan. Het Innovatie Festival is verplaatst naar dinsdag 31 mei 2022, en vindt ook dan plaats in DeFabrique in Maarssen. Reserveer deze datum dus vast in uw agenda! Aanmeldingen voor 16 november schuiven automatisch door naar 31 mei.
Lees verder >
 
 
Open science centraal in het nieuwe nummer van NWO's magazine Onderzoek
 
De grote meerderheid van de onderzoekers in Nederland staat positief tegenover open science, blijkt uit een enquête die NWO hield. Verder dit nummer o.a.: interview met Daniel Pijnappels, zelfhelend beton maakt constructies duurzamer en verborgen vrouwen in de vroegmoderne straat.
Lees verder >
 
 
Zestien onderzoeksprojecten van start via Open Competitie ENW-M
 
De onderwerpen variëren van onderzoek naar de dynamiek van multivalente eiwit-interacties tot het bestuderen van menging in de oceanen. M-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.
Lees verder >
 
 
Aan/ uitvinder
 
'Ik zie mezelf meer nog als een uitvinder dan een onderzoeker. Een onderzoeker wil begrijpen hoe iets werkt. Dat wil ik ook, maar vervolgens wil ik weten hoe je het beter kunt maken, hoe iets nuttiger kan zijn', vertelt cardioloog Daniël Pijnappels in NWO's magazine Onderzoek.
Lees verder >
 
 
Succesvolle ECCM-onderzoeksdag
 
De ECCM-onderzoeksdag werd georganiseerd bij DIFFER. Het doel van deze bijeenkomst was versterken van de nationale onderzoeksgemeenschap, die zich bezighoudt met het brede onderwerp ‘elektrochemische omzetting en materialen’.
Lees verder (alleen Engels) >
 
 
Programma bekend NWO CHAINS
 
Dankzij de steun van KNCV en ChemistryNL, heeft NWO CHAINS een mooie line-up met vier plenaire sprekers, acht keynote speakers, waaronder dit jaar Spinoza-winnaar Marc Koper. 140 parallelle sprekers, interessante focussessies en posters van junior onderzoekers.
Lees verder >
 
 
Tweede release ASTRA- toolbox
 
Een veelgebruikte toolbox voor tomografische reconstructie, mede-ontwikkeld door het CWI, heeft nu zijn tweede versie uitgebracht! Deze nieuwe versie biedt aanzienlijke verbeteringen in de compatibiliteit en interoperabiliteit met andere (Python)-toolboxen zoals PyTorch.
Lees verder (alleen Engels) >
 
 
Zesentwintig onderzoeksprojecten van start via Open Competitie ENW–XS
 
De onderwerpen variëren van het ontwikkelen van bacteriële micromotoren naar het meten van luchtverontreiniging tot norm-bewuste artificiële intelligentie. XS-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.
Lees verder >
 
 
Formulieren Open Technologieprogramma 2022 beschikbaar
 
De nieuwe ronde van het Open Technologieprogramma (OTP) opent per 1 januari 2022 voor aanvragen. De nieuwe voorwaarden en formulieren die daarbij gebruikt moeten worden, zijn nu beschikbaar. Het OTP biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek.
Lees verder >
 
 
Sprekers NWO CHAINS 2021
 
Tijdens NWO CHAINS kan je luisteren naar de verhalen van gerenommeerde onderzoekers en wetenschappelijk talent. Plenaire sprekers zijn: Takuzo Aida, Burkhard König, Timothy Noël en Wei Yang. Bekijk hier de volledige sprekerslijst.
Lees verder (in English only) >
 
 
Beluister de Podcast Betrouwbare Bronnen over Onschatbare waarde van R&D
 
Kun je uitrekenen wat investeren in onderzoek en ontwikkeling eigenlijk opbrengt? Zeker wel! Jaap Jansen in gesprek met Marcel Levi (NWO en Kenniscoalitie), econoom Hugo Erken (Raboresearch), Margrethe Jonkman (Friesland Campina) en Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan (Volt).
Beluister de podcast >
 
 
Lees meer over het Nederland-CGIAR-onderzoeksprogramma (NL-CGIAR)
 

NL-CGIAR faciliteert, met financiering van Buitenlandse Zaken, samenwerking tussen CGIAR Research Programs (CRP's) en CGIAR Centres met Nederlandse kennisinstituten en belanghebbenden uit de publieke/private sector. Lees meer over alle consortia, betrokken landen en thema's.

Lees verder (open PDF) >
 
 
 
 
 
 
    in   tweet   fb
 
 
NWO | Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Contact
NWO Den Haag, Laan van Nieuw Oost-Indie 300, 2593 CE Den Haag, T: +31 (0)70 344 06 40
NWO Utrecht, Winthontlaan 2, 3526 KV Utrecht, T: +31 (0)30 600 12 11
Email: nieuwsbrief@nwo.nl
 
 
Profiel aanpassen | Uitschrijven | Inschrijven